Følg os
  • Slide3
  • Slide10
  • Slide1
  • Slide11
  • Slide3
  • Slide1
  • Slide10
  • Slide11

Boligprisudvikling: Stigningen i danske boligpriser er moderat i europæisk sammenhæng

Danske boligpriser er igen længere bagefter i Europa. Godt eller skidt?

Danske boligpriser er slet ikke på omdrejningshøjde med de europæiske lande, hvor boligmarkedet har mest fart på. Danmark er ifølge de seneste tal igen ude af  Top 10, hvad angår stigninger på boligpriserne. Danmark ligger på en 11. plads med en årlig stigning på 5 %. Hvad betyder det så? 

Det betyder først og fremmest, at spekulationerne og diskussionen om et overophedet dansk boligmarked bør tages med et gran salt. I disse sammenligninger, som det er muligt at foretage på baggrund af statistisk materiale fra Eurostat, er det først og fremmest landede i den øverste og nederste del af spektret, som man bør bekymre sig om i forhold til boligprisudviklingen. Generelt kan man sige, at det hverken er sundt at være i toppen eller i bunden. I denne statistik gælder det om, at være placeret midt i feltet. 

Boligpriserne stiger i EU

Generelt ser vi en stigende tendens på boligpriserne på tværs af de europæiske lande. EU har samlet oplevet en stigning på 4 % og Danmark ligger sig dermed tæt op ad gennemsnittet blandt vores europæiske fæller. Kun Italien og Cypern har oplevet et fald i boligpriserne over det seneste år (første kvartal 2016 sammenlignet med første kvartal 2015). Resten af de europæiske lande har oplevet stigninger.

Ungarn ligger sig i spidsen med en årlig stigning på hele 15,2 %. Såvel Østrig som Sverige har også oplevet tocifrede stigningsprocenter med henholdsvis 13,4 og 12,5 %. Fortsætter den udvikling er for eksempel et lokalpolitisk indgreb en mulighed for at undgå en national boligboble og en massiv overophedning. Se tabellen nedenfor, for det fulde billede. Grækenland leverer ikke tal til Eurostat, så der er ingen værdi for dette land. 

 

Hvorfor stiger boligpriserne?

Årsagerne til de stigende boligpriser over næsten hele Europa skal primært ses i lyset af følgende tre faktorer: Den ekstremt lave rente, forbrugernes stigende købekraft på grund af lav inflation samt en forbedret beskæftigelse er tre meget væsentlige faktorer, som alle har indflydelse på boligpriserne. Sålænge disse tre faktorer fortsætter deres udvikling i samme retning er der ikke umiddelbart grundlag for at forvente faldende priser, alt andet lige. 

Regeringens forudsigelser om udviklingen på det danske boligmarked i 2016 ligger på en stigning på 4 % og ligger dermed i tråd med de tal Eurostat netop har offentliggjort i indeværende uge. Se regeringens økonomiske redegørelse.  

Det bliver interessant at følge udviklingen i boligpriserne i Storbritannien efter Brexit. De nyeste Eurostat-tal beskriver det europæiske boligmarked til og med første kvartal 2016. Der går dermed et stykke tid før vi får datamateriale, der viser de boligmarkedsmæssige konsekvenser af Brexit. Den næste europæiske boligmarkedsstatistik fra Eurostat frigives til oktober mens Storbritanniens egne tal på deres marked isoleret kommer tidligere.   

udvikling-eu-boligpriser-a%cc%8ar

Kilde: Eurostat europæiske boligtal udgivet 12. juli 2016
Tabel og visuel fremstilling: Købersmægler.dk   

 

Kontakt

Købersmægler.dk
Nyvej 17, st.tv.
1851 Frederiksberg C,
Telefon: 70 99 99 00
Email: kontakt@koebersmaegler.dk
CVR: 36391030Medlem afFind os

×

Menu

Ring til os

Skriv til os

Kontakt

Skriv en besked og vi vender tilbage til dig. Passer det dig bedst at ringe til os? Ring nu på tlf 70 99 99 00


Gratis vurdering

Få en gratis Købsvurdering™ - hvis du skal købe bolig

Lige nu tilbyder vi en gratis og uvildig Købsvurdering™ af den bolig, som du overvejer at købe.

Ring på 70 99 99 00. Telefonen er åben til kl 22:00. Eller udfyld kontaktformularen herunder.