Landsdækkende køberrådgivning - åbent alle dage kl. 08.00 - 22.00. Ring til os på tel. 70 99 99 00 eller start en chat.
Jyllandsposten - Danskerne er blevet langt bedre boligkøbere

Jyllandsposten – Danskerne er blevet langt bedre boligkøbere

Ifølge køberrådgivningseksperter Købersmægler, er danske boligkøbere blevet langt mere professionelle og opmærksomme på at få varetaget deres egne interesser end tidligere. Indtil for få år siden var det sjældent, at se en specialiseret køberrådgiver varetage købers interesser. Men en ny lovgivning på boligområdet og en brancheglidning har skabt ændringer på det danske boligmarked.

“Danskerne er i år blevet langt bedre boligkøbere”

Historien hvor Købersmægler deltager, er udgivet af Jyllandsposten i december 2015. Historien er gengivet i sin helhed herunder.

Ifølge køberrådgivningseksperter Købersmægler, er danske boligkøbere blevet langt mere professionelle og opmærksomme på at få varetaget deres egne interesser end tidligere. Indtil for få år siden var det sjældent, at se en specialiseret køberrådgiver varetage købers interesser. Men en ny lovgivning på boligområdet og en brancheglidning har skabt ændringer på det danske boligmarked.

Den 1. januar 2015 trådte en ny lov i kraft på boligområdet. Det drejer sig om det der populært kaldes for ejendomsmæglerloven. Loven er ændret på en række områder og en af de mest markante ændringer er, at begrebet købermægler introduceres. Desuden understreges det, at sælgers mægler er 100 % sælgers mand og at denne ikke må rådgive boligkøberen. I stedet skal ejendomsmægleren gøre køber opmærksom på, at køberen bør søge egen rådgivning. Lovændringen var principielt startskuddet for opblomstringen af et nyt marked, nemlig køberrådgivning. Det har betydet at en række af de etablerede mæglerkæder i årets løb er begyndt at tilbyde køberrådgivning ved siden af deres primære virke som sælgende ejendomsmæglere. Der har dog været en del kritik af denne måde at organisere sig på, da man dermed kan kritisere mæglerkæderne for at gøre det uklart, hvem de er sat i verden for at repræsentere og servicere.

Kritik af mæglerkæder

Kritikken er lydt fra flere sider, dels fra Forbrugerrådet Tænk som ifølge en artikel i Finans.dkikke mener, at loven er god nok og kalder de bankejede ejendomsmægleres køberrådgivning for et klassisk forsøg fra bankernes side på at hegne kunderne inde, så de kan sælge flere produkter. Og dels fra specialiserede køberrådgivningsvirksomheder som fx Købersmægler. Lennart Christensen, som er direktør i Købersmægler, vil ikke gå dybere ind i kritikken, når han bliver bedt om at gøre 2015 op.

– Det er klart, at vi ikke har været enige med kæderne om, hvordan man skaber tryghed og de bedste vilkår for køberne, når vi nu engang ikke ser ens på markedet. Vi mener fortsat hos os, at den eneste rigtige rådgivning, den får man, hvis man vælger en rådgivningsvirksomhed som ikke hellere vil sælge en af boligerne på hylden end at hjælpe boligkøberen med at købe den rette bolig til den rette pris. Vi mener ikke det er optimalt, at have begge kasketter på, det siger sig selv, lyder det fra Købersmægler.

Markedet modnes

I stedet for at gå i detaljer med de kritikpunkter, der har været fremme i medierne pointerer Lennart Christensen, at der er sket en modning af markedet de seneste år. En modning som har taget fart specielt i 2015 efter lovændringen trådte i kraft.

– Tidligere har der været en meget spøjs opfattelse, nemlig den, at ejendomsmægleren som tager boligen ind til salg og som tager køberen med på fremvisning har været en mægler i ordets egentlige forstand. Altså en kompetence som et eller andet sted er uvildig og som får parterne til at mødes til begges fordel. Helt grundlæggende bunder det givetvis i det begreb, som ordet mægler dækker over. Men vi oplever større og større interesse for køberrådgivning, og i vores dialog med vores kunder er det klart, at boligkøberne ikke længere er så naive og godtroende. Man er godt klar over, at sælgers mægler er ansat af sælger til at få det bedst mulige ud af en handel set fra sælgers synspunkt. Og mæglerne er jo altså fortsat vanvittigt dygtige til at sælge. De arbejder med boligsalg hver evig eneste dag, så selvfølgelig har de en hjemmebanefordel, når en boligkøber tropper op uden at have sin egen boligprofessionelle rådgiver med. Men det glæder mig meget, at markedet ændrer sig og at der er ved at blive opbygget en ligevægt, siger Lennart Christensen.

Få køberrådgivere i 2015

Det er dog stadig relativt få boligkøbere, som vælger en decideret boligprofessionel køberrådgiver eller købermægler. Et marked som det private boligmarked er nemlig temmelig konservativt og der er indarbejdet en kultur, som det tager lang tid at ændre på. I Danmark har vi ikke haft tradition for at have en betalt rådgiver på købers side i en bolighandel, som man fx har det i USA og i Sydeuropa. Det skal vi først til at vænne os til. En af de boligkøbere, som valgte at bruge en købermægler ifm deres boligkøb i 2015 er Anne og Fabian. De bor i dag i et hus på Amager sammen med deres datter. Familien var vokset ud af lejligheden på Vesterbro og ønskede generelt mere plads samt en have.

– Efter vi fik vores fælles barn kunne vi godt se, hvor det bar henad, lyder det fra Fabian.
-En kollega fra arbejdet anbefalede os at starte med at kontakt en køberrådgiver, inden vi kom for langt ud af en tangent. Så det gjorde vi og det vi en rigtig god oplevelse. I starten var vi meget på stikkerne over for købermægleren. Min kæreste var ret skeptisk. Og det bunder selvfølgelig i, at vi ikke rigtig vidste, hvad vi kunne forvente og hvordan det ville blive grebet an. Det endte dog med, at vi lod rådgiveren tage lead på hele processen, lige fra at være med til at finde det hus, der var det rigtige for os, at forhandle prisen og vilkårene på plads samt at udarbejde hele papirarbejdet med skødet, tinglysning mv.

Der er mange penge at spare

For Fabian og Anne gjorde det forskellen at vælge at bruge en køberrådgiver til at få dem igennem processen.
– Vi havde højst sandsynligt hverken fundet eller købt det hus vi nu bor i, hvis ikke vi havde haft en købermægler på. Hvordan man end vender og drejer det, så er det en meget speciel proces at stå alene med og der er en reel risiko for at man enten aldrig finder det rette sted eller at man ender med at betale for meget for huset. Personligt sparede vi en kvart mio kroner, på at lade nogle andre tage sig af prisforhandlingen. Det er jo mildest talt umuligt at vide hvad den rigtige pris skal være, hvis man ikke er sat rigtig meget ind i markedet, så vi var lykkelige over, at slippe for det. Det er absurd at tænke på bagefter, at vi sikkert ville have betalt udbudsprisen for boligen, hvis vi ikke havde haft vores køberrådgiver. Der kommer jo et punkt, hvor man forelsker sig så meget i boligen, at man nærmest vil gøre hvad som helst for at få lukket en købsaftale. Og så ser man ikke klart, lyder det fra Fabian.

30/12/2015 af

Gratis Uvildig Købsvurdering

Skal du til at købe bolig, så kan vi hjælpe dig. Vi tilbyder en gratis uvildig købsvurdering af den bolig, du overvejer at købe. Bliv klædt bedre på til dit boligkøb. Læs mere om gratis købsvurdering.

Seneste Artikler

Overvejer du at købe bolig? Her er hvad du skal vide om de nye ejendomsvurderinger 2023 / 2024
Artikler & Nyheder

Overvejer du at købe bolig? Her er hvad du skal vide om de nye ejendomsvurderinger 2023 / 2024

Er du på udkig efter en ny bolig? Så læs med her og forstå som boligkøber hvad betydningen af de nye ejendomsvurderinger er og hvordan de kan påvirke din fremtidige ...
Boligkøb og prisforhandling - sådan presser man prisen ned
Artikler & Nyheder

Boligkøb og prisforhandling – sådan presser man prisen ned

Afslag på prisen ved boligkøb kan have stor betydning for mange boligkøbere. Læs med her om hvordan man prisforhandler ved køb af bolig og hvorfor kan det være en god ...
Boligkøb Guide - Alt du bør vide om at købe bolig
Artikler & Nyheder

Boligkøb Guide – Alt du bør vide om at købe bolig

Der er mange detajer forbundet med et boligkøb. I denne guide til boligkøb får du styr på alle de processer, tips og tricks der indgår i et boligkøb, lige fra ...
Ring til os
Skriv til os