Med “Boligkøberens ABC” gør vi det lidt nemmere for boligkøbere at forstå mange af de boligtermer der indgår i forbindelse med køb af bolig, som eks. tinglysning, omskødning, grundskyld, advokatforbehold og pantebrev mv.
Advokatforbehold
Som boligkøber har man mulighed for at få indskrevet et advokatforbehold i købsaftalen. Et advokatforbehold betyder at købsaftalen først er endeligt gældende, når advokaten har skrevet under.
Afdragsfrihed
Et afdragsfrit lån er et lån du ikke betaler afdrag på men udelukkende betaler renter og bidrag.
Afgiftspantebrev
Et afgiftspantebrev giver dig mulighed for at spare penge, når du skal oprette et pantebrev ved køb af ny bolig.
Allonge
Ordet allonge er fransk og betyder i bund og grund ’forlænge’. En allonge bliver fx brugt til at forlænge eller tilføje nye aftaler til en indgået skriftlig aftale. Man kan udarbejde en allonge i forbindelse med en indgået købsaftale ifm boligkøb og dermed er allongen et tillæg til købsaftalen og en del af den samlede handel.
Anvendelsesudgift
Anvendelsesudgift forståes ved det samlede forbrug der er forbundet med at bo i en bolig og dækker over eks. vand og varme mv.
Ægtepagt
En ægtepagt er en juridisk aftale der oprettes mellem to personer der indgår ægteskab – hvori ægtefællerne bestemmer, at der ikke skal gælde formuefællesskab, som ellers er udgangspunktet for ægtefæller.
Bankgaranti
En bankgaranti i forbindelse med køb af bolig, er en garanti boligkøbers bank stiller for købesummens betaling.
BBR-oplysninger
BBR-oplysninger er en række ejendoms- og boligmæssige data, samlet i en database (Bygnings- og Boligregistret – BBR), hvor man kan kan se boligtype, boligareal, antallet af værelser og meget mere.
Berigtigelse
En berigtigelse i forbindelse med boligkøb betyder ”at gøre handlen rigtig”. Det vil sige, at få alt på plads inden køberen skal overtage ejendommen.
Betinget købsaftale
En betinget købsaftale er aftale indgået mellem boligkøber og boligsælger, hvor handlen er betinget af købers salg af sin eksisterende bolig. Aftalen indeholder et forbehold om, at aftalen kun er bindende, hvis du som køber får solgt din nuværende bolig inden for den aftalte periode.
Bidragssats
Bidragssatsen er den pris, der betales til realkreditinstituttet for at administrere og tage risikoen for et realkreditlån
Boligjobordning
Boligjobordningen er en ordning rettet mod privatpersoner, der får udført arbejde af bolig inden for håndværk eller service.
Boligkøbsbevis
Et boligkøbsbevis er dokumentation fra baken der viser for hvor stort et beløb du som boligkøber er godkendt til at købe bolig for.
Boliglån
Et boliglån er et lån optaget med sikkerhed/pant i en ejendom.
Boligrådgiver
En boligrådgiver er en faglig rådgiver der hjælper boligkøbere med køb af fast ejendom, eks. hus, lejlighed, andelsbolig og sommerhus.
Boligydelse
En boligydelse er en ydelse man som andelshaver betaler månedlig til andelsboligforeningen.
Byggesagkyndig
Hvad er en byggesagkyndig og hvilke betydning kan en byggesagkyndig have for dit boligkøb.
Deponering
Ved køb af bolig deponere et beløb hos ejendomsmægler, pengeinstitut eller en advokat. Dette beløb betales tilbage når handlen går i gennem eller hvis købet fortrydes.
Ejendomsværdiskat
Ejendomsværdiskatten er en boligskat, som betales ud fra værdien af din bolig. Læs her, hvad ejendomsværdiskat omfatter.
Ejerskifteforsikring
En ejerskifteforsikring er en forsikring der dækker køberen af en bolig mod skjulte skader, fejl og ulovlige installationer, der ikke fremgår af tilstandsrapporten og el-installationsrapporten.
Ejerudgifter
Ejerudgifter er en betegnelse for den samlede mængde af omkostninger man har når man ejer en bolig.
Elinstallationsrapport
En elinstallationsrapport er en gennemgang af boligens elektriske installationer, der sikre at de er funktionsdygtige og lovlige. Rapporten skal udarbejdes af en autoriseret elinstallatør.
Energimærke
Når en bolig skal handles, skal den have et energimærke på en skala fra A 2020 til G, hvor A 2020 har det laveste energiforbrug og G har det højeste.
F-kort Lån
Et F-kort lån er et lån kendetegnet ved en variabel rente, og dermed i udgangspunktet lavere ydelse end fastforrentet.
Familiesalg
Overvejer du at sælge en bolig til et nært familiemedlem, men er i tvivl om hvad du skal være opmærksom på – så læs med her.
Fastforrentet obligationslån
Et fastforrentet obligationslån er et lån der har samme rente i hele lånets løbetid.
Formidlingsaftale
En formidlingsaftalen er en skriftlig aftale mellem sælger og ejendomsmægler, om at mægleren udbyder ejendommen til salg.
Fortrydelsesret
Når man køber bolig, har man ret til at fortryde købet inden for seks hverdage efter købsaftalen er underskrevet af både køber og sælger.
Friværdi
Friværdi er forskellen mellem gælden i jeres bolig, og det den er vurderet til. Er gælden på 1,5 mio., og vurderingen 2,5 mio., er friværdien på 1. mio.
Gældsfaktor
Hvad dækker gældsfaktor over hvordan regner man ud hvor meget man kan låne baseret på ens. eks. husstandsindkomst
Håndværkerfradrag
Håndværkerfradrag giver mulighed for et fradrag i forbindelse med køb af en række serviceydelser, såfremt en række betingelser er opfyldt.
Købermægler
Hvad er en Købermægler og hvilke fordele er der forbundet med at benytte en købermægler når man skal løbe bolig – og hvorfor hedder det nu en køberrådgiver.
Køberrådgiver
En køberrådgiver en rådgiver der vejleder boligkøbere om boligkøb.
Købers Kontantbehov
I forbindelse med et boligkøb, er der en række udgifter køberen skal betale. I de fleste bolighandler udgøres det af udbetalingen samt en række omkostninger som kommer ved siden af.
Købsaftale
Købsaftalen er beskrivelse af aftalen mellem køber og sælger.
Kurssikring
Ved kurssikring forstås det, at du sikrer dit boliglån mod potentielle kursændringer
Kvadratmeterpris
Ud fra det antal beboelige kvadratmeter, sat i forhold til udbudsprisen, udregnes en kvadratmeterpris.
Løsøre
Løsøre er genstande, der ikke umiddelbart er fastgjort i boligen. En tommelfingerregel er, at hvis genstanden fjernes uden brug af værktøj, er det løsøre.
Økonomisk rådgivning ved boligkøb
Økonomiske rådgivning i forbindelse med køb og salg af fast ejendom, dækker over de økonomiske aspekter handlen indebærer.
Pantebrev
Pantebrevet er det dokument, der beviser at en part har sikkerhed for et lån i den bolig.
Parcelhus
Et typisk parcelhus, er fritliggende hus med tilhørende have, beregnet som bolig for en familie.
Projektkøb
Et projektkøb i boligsammenhæng refererer til købet af en bolig, typisk en lejlighed, der endnu ikke er bygget. Køberen investerer i en ejendom baseret på planer og tegninger, frem for en fysisk eksisterende bygning. Her er nogle nøgleaspekter ved projektkøb:
Radon
Radon er en radioaktiv luftart i undergrunden der kan trænge ind i boligen gennem revner i konstruktionerne eller gennem kældergulve og -vægge.
Realkreditinstitut
Realkreditinstituttet udlåner penge til køb af bolig, eller forbedring af din eksisterende bolig.
Refusionsopgørelse
Når boligen overdrages til køber, vil der være en række betalinger og udgifter, der overlapper overdragelsesdatoen – disse reguleres med en refusionsopgørelse
Salær
Salæret er det beløb der betale for eksempelvis ejendomsmæglerens eller advokatens arbejde.
Selvsalg
Selvsalg er salg af bolig uden hjælp fra en professionel ejendomsmægler.
Servitut
En servitut er en bestemmelse for hvor der må bygges, hvilke dimensioner bygningen må have, samt højde på f.eks. hækken mv.
Skøde
Skødet er det dokument, som din køberrådgiver tinglyser, når dit boligkøb skal berigtiges.
Standardfinansiering
På de fleste salgsopstillinger vil der figurere en standardfinansiering – denne er kontantprisen minus udbetalingen.
Stempelafgift
Stempelafgift skal betales i forbindelse med tinglysning af f.eks. ejerskifte ved en bolighandel. Kaldes også tinglysningsafgift.
Tilpasningslån F3 og F5
Et tilpasningslån er et realkreditlån med variabel rente og som typisk har en lav rente og lavere ydelse.
Tilstandsrapport
En tilstandsrapport er en byggeteknisk vurdering, der afdækker en bygnings fysiske tilstand og bl.a. afdækker skader.
Tinglysning
Tinglysning er kort fortalt, den offentlige sikring af rettigheden til fast ejendom, bil eller anden løsøre.
Tinglysningsafgift
Tinglysningsafgift er en afgift, som du skal betale til statskassen ved anmeldelse af dokumenter til tillysning.
Tvangsauktion
Hvis man som boligejer ikke som aftalt kan betale afdragene på sine låne, kan realkreditinstitutter eller banker kræve at boligen sælges på en tvangsauktion.
Vurderingsportalen
Når det kommer til boligkøb i Danmark, er det vigtigt at have styr på ejendomsvurderingen. Vurderingsportalen er blevet en central ressource for boligejere og potentielle købere, der ønsker indsigt i ejendomsvurderinger og den kommende boligskat.
Ydelse
Ydelsen er det der betales hver måned i forbindelse med de optagede lån. På et banklån er ydelsen sammensat af henholdsvis renter og afdrag.
Gratis Uvildig Købsvurdering
Skal du til at købe bolig, så kan vi hjælpe dig. Vi tilbyder en gratis uvildig købsvurdering af den bolig, du overvejer at købe. Bliv klædt bedre på til dit boligkøb. Læs mere om gratis købsvurdering.
Er du på udkig efter en ny bolig? Så læs med her og forstå som boligkøber hvad betydningen af de nye ejendomsvurderinger er og hvordan de kan påvirke din fremtidige ...
Afslag på prisen ved boligkøb kan have stor betydning for mange boligkøbere. Læs med her om hvordan man prisforhandler ved køb af bolig og hvorfor kan det være en god ...
Der er mange detajer forbundet med et boligkøb. I denne guide til boligkøb får du styr på alle de processer, tips og tricks der indgår i et boligkøb, lige fra ...