Landsdækkende køberrådgivning - åbent alle dage kl. 08.00 - 22.00. Ring til os på tel. 70 99 99 00 eller start en chat.
 • Hvad er bidragssats?

  Bidragssatsen er den pris, der betales til realkreditinstituttet for at administrere og tage risikoen for et realkreditlån. Bidragssatsen er således ikke renten på lånet - denne tilfalder obligationsinvestorerne, men derimod et gebyr, der betales til realkreditinstituttet. Og satsen skal betales gennem hele løbetiden, når der optages et realkreditlån.
 • Hvordan bestemmes prisen på bidragssatser?

  Bidragssatsen for realkredit afhænger af, hvilken type lån der optages. Satsen beregnes efter, hvor stor en del af boligens værdi, der er belånt. Størrelsen på realkreditlånet i forhold til boligens værdi samt ejendommens type, har også betydning for hvor meget der skal betales i bidragssats.
 • Kan en bidragssats ændres?

  Som udgangspunkt fortsætter bidragssatsen uændret eventuel omlægning af lån – medmindre der skiftes til en anden lånetype. Det betyder, at bidraget ændres, hvis lånes omlægger fra eksempelvis et rentetilpasningslån til et lån med fast rente.
 • Er bidragssatser fradragsberettigede?

  Ja, som ved renteudgifter skal du ligeledes tage højde for, at bidrag på realkreditlån er fradragsberettiget. Kort fortalt kan udgifter til bidragssatsen trækkes fra i skat. Bidragssatsen indrapporteres automatisk til Skat ved årsafslutning - vær opmærksom på at huske det i forskudsopgørelsen.
 • Hvad hvis bidragssatsen stiger?

  Et realkreditinstitut kan ikke uden videre hæve bidragssatsen. Dette fremgår af hvad der kaldes "god-skik" reglerne, som betyder at et realkreditinstitut skal varsle og begrunde eventuelle stigninger i bidragssatsen. Eventuelle stigninger i bidragssats skal således varsles i god tid fra realkreditinstituttet. Såfremt bidragssatsen stiger efter korrekt varsling og begrundelse, er man oftest nødsaget til at acceptere ændringen. Det er i det fleste tilfælde dyrere at flytte lån til et andet realkreditinstitut – og det medfører i sidste ende højere omkostninger end stigningen i bidragssatsen. I de fleste tilfælde vil forskellen mellem bidragssatser ligeledes udligne sig over tid.

Bidragssats og køberrådgivning

Som køberrådgiver bliver vi ofte spurgt om hvad bidragssats egentlig er for noget. Bidragssatser har for tiden hovedrollen i en rødglødende debat på boligmarkedet. Nykredit/Totalkredit har meldt markante stigninger ud på bidragssatser og det berører en stor del af de danske boligejere – og samtidig også de kommende boligejere, som vi rådgiver i forbindelse med deres boligkøb. Bidragssatser har ikke tidligere været en del af vores dialog med vores kunder i forbindelse med vores køberrådgivning. Satserne har været temmelig sammenlignelige realkreditinstitutterne imellem, men nu har Nykredit og Totalkredit altså taget skridtet at hæve deres bidragssatser markant.

Modstand fra banker

Da det er realkreditinstituttet Nykredit, som har hævet bidragssatsen slår det igennem i alle de banker, som tilbyder realkreditbelåning via Nykredit eller Totalkredit. Totalkredit er ejet af Nykredit, så derfor er begge omfattet. En af de bankkæder, hvis kunder bliver ramt af stigningerne er Arbejdernes Landsbank. Men nyeste udvikling i skrivende stund (25. februar) er at Arbejdernes Landsbank har meldt ud, at de som bank vil kompensere deres kunder for realkreditinstituttets bidragssats stigning. Rent praktisk fungerer det således, at Arbejdernes Landsbank udbetaler en bonus til sine kunder som har Totalkredits realkreditlån. Et stærkt og modigt udspil. Læs historien om AL’s oprør på TV2 Nyhederne

Andre Begreber

Gratis Uvildig Købsvurdering

Skal du til at købe bolig, så kan vi hjælpe dig. Vi tilbyder en gratis uvildig købsvurdering af den bolig, du overvejer at købe. Bliv klædt bedre på til dit boligkøb. Læs mere om gratis købsvurdering.

Seneste Artikler

Overvejer du at købe bolig? Her er hvad du skal vide om de nye ejendomsvurderinger 2023 / 2024
Artikler & Nyheder

Overvejer du at købe bolig? Her er hvad du skal vide om de nye ejendomsvurderinger 2023 / 2024

Er du på udkig efter en ny bolig? Så læs med her og forstå som boligkøber hvad betydningen af de nye ejendomsvurderinger er og hvordan de kan påvirke din fremtidige ...
Boligkøb og prisforhandling - sådan presser man prisen ned
Artikler & Nyheder

Boligkøb og prisforhandling – sådan presser man prisen ned

Afslag på prisen ved boligkøb kan have stor betydning for mange boligkøbere. Læs med her om hvordan man prisforhandler ved køb af bolig og hvorfor kan det være en god ...
Boligkøb Guide - Alt du bør vide om at købe bolig
Artikler & Nyheder

Boligkøb Guide – Alt du bør vide om at købe bolig

Der er mange detajer forbundet med et boligkøb. I denne guide til boligkøb får du styr på alle de processer, tips og tricks der indgår i et boligkøb, lige fra ...
Ring til os
Skriv til os