At købe et sommerhus eller fritidshus, som er den korrekte betegnelse, minder om at købe et helårshus. Dog er der flere forskelle, som du skal kende, inden du går i gang med dit sommerhuskøb. I denne guide forsøger vi at gøre dig klogere på processen.
De første overvejelser omkring det at eje et sommerhus
At eje et sommerhus er for mange forbundet med en drøm om sommeridyl, natur og børnelatter. Men inden du kaster dig ud i at blive lykkelig sommerhusejer, er der er nogle væsentlige overvejelser, du skal gøre dig, inden du kaster dig hovedkulds ud i det. Du kan med fordel starte med at lave en tjekliste med de ting, som du synes er vigtige, i god tid inden du går i gang med at se boligsiden igennem for potentielle fritidshuse til salg. Drømmen om at eje dit eget idylliske sommerhus deler du med mange andre. Da Danmark lukkede ned på grund af corona, fik mange børnefamilier øjnene op for Danmark som ferieland. Hvad er det du skal overveje, inden du kaster dig ud i jagten på et sommerhus? Herunder finder du en 6-trins-guide der hjælper dig på vej.
1. Er du mest til at leje et sommerhus eller til at eje et sommerhus?
Der følger et ansvar med, når du ejer dit eget sommerhus. Der er en række opgaver omkring at vedligeholde huset, der skal udføres. Samtidig forpligter du dig til et specifikt område, som du gerne vil holde ferier i og bruger weekender på at besøge. Et alternativ til at eje et sommerhus er at leje et. Ved at leje kan du prøve forskellige steder i Danmark af, og det er ikke dig, der skal slå græsset eller male huset med Gori. Er du typen, der drømmer om at bruge dine ferier i sommerhuset med dine børn, så er det måske det rette for dig at være sommerhusejer og ikke -lejer. Gør dig selv den tjeneste at finde ud af om du er ejertypen eller lejertypen, inden du fortsætter med dine tanker om at købe dit eget sommerhus.
2. Begynd at formulere din personlige tjekliste
Ligesom når man skal købe helårsbolig, så er det vigtigt at du gør dig klart, hvad du værdsætter mest ved et sommerhus. Du bør overveje køreafstand fra din helårsbolig, adgang til indkøb, antal værelser, størrelsen af grunden, nærhed til skov og strand, byggestil og om sommerhuset skal være helårsanvendeligt. Det er altid en god ide at få italesat de kriterier, som man IKKE vil gå på kompromis med og så holde sig stramt til det.
3. Hvor stort skal sommerhuset være?
Jo større hus jo mere kræves der af vedligeholdelse. Og jo mere skal der varmes op uden for sæsonen. I et sommerhus kan man tit gå på kompromis med, at alle skal have deres eget værelse. Livet i sommerhuset må gerne være anderledes end det i helårsboligen. Det kan være at et mindre sommerhus er det rette, og så kan man etablere et anneks til overnattende gæster eller som børnene kan bruge og få en fornemmelse af, at de har “deres helt eget hus”. Vælger du et hus på en stor grund, giver det en mulighed for at bygge et anneks i haven uden at grunden bliver overbelastet af for mange bygninger. Har du kig på et sommerhus som mangler et par kvadratmeter, kan det være en god ide at overveje, om etableringen af et anneks vil kunne løse opgaven.
4. Hvor skal sommerhuset ligge?
En god gammel tommelfingerregel siger, at for at du kommer til at bruge sommerhuset meget – også på impulsive ture – skal det kunne nås på en times kørsel fra din bopæl. Skal sommerhuset ligge helt tæt på vandet stiger prisen typisk meget. Ved at vælge en beliggenhed et par hundrede meter længere fra stranden er der langt flere huse til mere overkommelige priser at vælge imellem. Du kan lave din egen research ved at besøge de udvalgte områder som du kan se dig selv i og gå en tur i området. Du får en fornemmelse af området på denne måde og også af transporttiden – prøv at tage af sted på det tidspunkt, som ville være det tidspunkt, du typisk ville tage af sted på. Så får du en god fornemmelse af om der er myldretidsproblemer mv.
5. Er du til en trimmet sommerhushave eller en naturgrund?
Der følger en del havearbejde med, når du bliver sommerhusejer. Her kan det godt betale sig, at gøre dig tanker omkring, hvorvidt du ønsker en naturgrund med vild bevoksning eller en mere klassisk trimmet have. Der er en del arbejde i at omlægge en naturgrund til en trimmet have og den anden vej rundt. Det skal du ikke underkende. Derfor kan du gøre dig selv en tjeneste ved at vælge et sommerhus på en grund, som er udlagt efter dine idealer. Hvis du skal ændre grundlæggende på udseendet af grunden kræver det mange hundrede timers arbejde. Sommerhusgrunde der er ny-udstykkede, har eksempelvis ikke gamle, smukke frugttræer, brombærkrat og selvplantet grønt. Det er meget svært og bekosteligt at lave om på.
6. Er du til mormorsommerhus eller et moderne nybygget sommerhus?
Et klassisk sort træbeklædt sommerhus er for mange indbegrebet af sommerhuslivet. Dog er en del af de oprindelige sommerhuse i dårlig stand med deres 40-50 år på bagen. Det er næsten altid en god ide at få rådgivning af en bygningssagkyndig, hvis du kigger på et klassisk ældre sommerhus. Den bygningssagkyndige kan se på og vurdere den byggetekniske tilstand. Er du i stedet typen der er afklaret omkring, at du ønsker et moderne sommerhus med gulvvarme og isolering der gør huset helårsanvendeligt, så lad være at tage ud og se på mormorsommerhusene. Det vil kun forvirre.