Landsdækkende køberrådgivning - åbent alle dage kl. 08.00 - 22.00. Ring til os på tel. 70 99 99 00 eller start en chat.
Parcelhus
  • Hvad er et parcelhus?

    Et parcelhus er et fritliggende hus med tilhørende have. Et parcelhus er beregnet som bolig for én familie og forståes oftest som værende et hus i én etage. Det klassiske parcelhus er et fritliggende hus med have, beregnet som bolig for en familie. Et parcelhus opfattes oftest som værende et hus i én etage.
  • Hvorfor hedder det et parcelhus?

    Udtrykket parcelhus er baseret på at grundstykket/parcellen huset er bygget på er udstykket af en større ejendom. Udtrykket stammer fra 1960’erne, hvor de store udstykninger af jord i parceller til byggeri af boliger tog fart. De fleste parcelhuskvarterer er som oftest oprettet ved eksempelvis udstykning af landbrugsejendomme, dog kan nogle parcelhuskvarterer være placeret på arealer der tidligere har haft anden anvendelse, som eksempelvis industri eller grusgrav mv.
  • Hvad er Parcelsalgsloven?

    Udstykning af parceller til parcelhuse blev i Danmark fastlagt ved parcelsalgsloven af 30. juni 1922. Lovens anvendelsesområde var uklart, der var end ikke fastsat faste bestemmelser for hvilke kommuner, der havde pligt til at anvende loven, eller under hvilke omstændigheder, loven skulle anvendes. Kun var det fastsat, at hvis en kommune havde besluttet at tage loven i brug, så skulle den anvendes ved parcelinddeling af arealer på over 2.000 m2. Senere blev loven suppleret med bestemmelser i landsbyggeloven af 1960 og i udstykningsloven af 1963.

Folkevandringen til forstæderne

Danskernes drøm om et enfamiliehus satte gang en ny folkevandring til forstæderne. Fra 1960 og 20 år frem flyttede hundrede tusinder af danskere fra de trange lejligheder i byerne ud til forstæderne. Her investerede middelklassen i et nøje opmålt parcel og et typehus med et rum til alle familiemedlemmerne. Fabriksfremstillede typehuse med færdiglavede byggeelementer blev populære på grund af eks. Prisen – det var nu blevet nemmere og mere tilgængeligt for den “gennemsnitlige” familie at købe et hus. De fleste kunne ved at bygge sit eget parcelhus lige hvor man ønskede det – nu blive husejere. Det foregik ved at man som huskøber kunne slå op i et katalog over typehuse og se, hvordan det færdige produkt ville se ud, og hvor meget det ville koste før man bestilte. I start 1960’erne gjorde inflationen det fordelagtigt at optage lån, hvor renteudgiften for øvrigt kunne trækkes fra i skat – så blev der også råd til en garage til bilen.

Parcelhus i en moderne tid

Fra 1960 til 1980 blev der opført omkring 915.000 nye boliger i Danmark – det svarer til 46.000 om året. Over halvdelen af disse nye boligbyggerier var parcelhuse. Der blev i alt opført omkring 450.000 nye parcelhuse i perioden – 22.500 om året eller 75 huse om dagen. Mens ejerboliger i starten af 1960 udgjorde en tredjedel af den samlede boligbestand, var det tal i 1980 nået op på ca 56 procent. Det betød at mange af de danskere som før havde tilhørt arbejderklassen, nu rykkede op i middelklassen som husejere. I dag er parcelhuset en af de mest populære boligformer for familier med børn.

Du kan læse mere om hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med køb af bolig i vores artikel-univers for boligkøbere.

Få hjælp til dit boligkøb med en køberrådgiver

Kontakt os gerne hvis du ønsker at høre mere om hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med køb af parcelhus. Vi hjælper dig nemt og trygt hele vejen igennem dit boligkøb.

Andre Begreber

Gratis Uvildig Købsvurdering

Skal du til at købe bolig, så kan vi hjælpe dig. Vi tilbyder en gratis uvildig købsvurdering af den bolig, du overvejer at købe. Bliv klædt bedre på til dit boligkøb. Læs mere om gratis købsvurdering.

Seneste Artikler

Overvejer du at købe bolig? Her er hvad du skal vide om de nye ejendomsvurderinger 2023 / 2024
Artikler & Nyheder

Overvejer du at købe bolig? Her er hvad du skal vide om de nye ejendomsvurderinger 2023 / 2024

Er du på udkig efter en ny bolig? Så læs med her og forstå som boligkøber hvad betydningen af de nye ejendomsvurderinger er og hvordan de kan påvirke din fremtidige ...
Boligkøb og prisforhandling - sådan presser man prisen ned
Artikler & Nyheder

Boligkøb og prisforhandling – sådan presser man prisen ned

Afslag på prisen ved boligkøb kan have stor betydning for mange boligkøbere. Læs med her om hvordan man prisforhandler ved køb af bolig og hvorfor kan det være en god ...
Boligkøb Guide - Alt du bør vide om at købe bolig
Artikler & Nyheder

Boligkøb Guide – Alt du bør vide om at købe bolig

Der er mange detajer forbundet med et boligkøb. I denne guide til boligkøb får du styr på alle de processer, tips og tricks der indgår i et boligkøb, lige fra ...
Ring til os
Skriv til os