Hvad betyder tinglysning for jer som boligkøbere?
I forbindelse med jeres boligkøb bliver der udarbejdet et skøde. Det er dette skøde som tinglyses, og dermed overdrages ejerskabet af ejendommen principielt til jer. Når skødet er tinglyst kan I disponere pant, optage realkreditlån, og i det hele taget gøre brug af ejendommen. Tinglysningen er altså også jeres sikring som købere af, at der ikke er andre med pant eller eventuel brugsret i ejendommen. Bemærk, at der ikke udarbejdet skøde og tinglyses ved køb af andelsbolig.
Kan andet end ejendom og løsøre tinglyses?
Ja, det kan servitutter, som brugsretten til en sti, en badebro eller vej. Sådanne rettigheder kan være relevante i forbindelse med lokalplaner, men også såfremt der skulle opstå en uenighed med andre brugere af de tinglyste emner.
Hvordan foregår tinglysningen?
Tinglysningen foregår digitalt på siden tinglysning.dk. Tinglysningen bør foretages af en køberrådgiver med erfaring inden for området, selvom det principielt er muligt selv at tinglyse sin bolighandel. Dette kan dog ikke anbefales, da konsekvenserne ved fejl kan være store. Læs mere om Købersmægler køberrådgivning.
Hvad koster tinglysning?
Afgiften på tinglysning varierer, alt afhængig af prisen på ejendommen. Tinglysningsafgiften udregnes som 0,6 % af købsprisen på ejendommen rundet op til nærmeste 100 og derefter tillagt 1.750 kr. Ved køb af bolig kan jeres køberrådgiver vejlede jer og gennemføre processen så registrering, håndtering af skøde, digital underskrift mv. sker korrekt.