En historie i medierne i dag handler om at repræsentanter for HOME og EDC mener at boligkrisen som opstod ifm. finanskrisen i 2008/9, nu er ovre. Men er den det?
Som Køberrådgiver ser vi store forskelle på markedet
En historie i medierne i dag handler om at repræsentanter for HOME og EDC melder ud, at boligkrisen som opstod ifm. finanskrisen i 2008/9, nu er ovre. Både HOME og EDC viser en markant stigning i antallet af handler i 2014 når året gøres op sammenlignet med 2013. Stigningerne er på hhv 13 og 10 %.
“Det her er enden på boligkrisen”
“Overordnet set er det her enden på boligkrisen” udtaler Mads Ellegaard i dag i danske medier. Ellegaard lægger blandt andet vægt på at folk oplever tryghed i forbindelse med deres jobsituation, deres privatøkonomi og landets økonomi i øvrigt. Og i og for sig har Ellegaard ret.
Vi er mere trygge nu end vi har været tidligere, realkreditlånene er fortsat rekordlave, vi har det grundlæggende godt. Nuvel vi er en del af et Europa i krise og vi halter langt bagefter USA, når det kommer til vækst og gang i hjulene. Men at afblæse boligkrisen på baggrund af antal handler og danskernes tryghedsfølelse er at se for endimensionelt på boligkrisen.
A- og B-holdet
Vi ser det således: Boligkrisen har ændret sig fra at være et prædikat på et fastlåst boligmarked og pressede priser til at være beskrivelsen på den A- og B-holdssituation der er opstået med hovedstaden og de største øvrige byer på den ene side og provinsen og landområder på den anden side. Og den situation er ikke løst. Tværtimod. Priserne er fx i København steget næsten 10 % i 2014 og i provinsen og landområderne er det omvendte billede tilfældet. Vi har derfor et todelt marked: Et i de største byer (og områder som Nordsjælland) og et andet i det man i andre sammenhænge kalder for udkantsdanmark. Og heri består “den nye” krise.
Store forskelle som køberrådgiver
Der er derfor helt naturligt stor forskel på at være køberrådgiver “på land og i by”. I en del situationer i København arbejder vi ikke med at optimere prisnedslaget. Det kan fx være andelsboliger i bestemte områder. Her er der simpelthen ikke noget at forhandle på prisen. Til gengæld er der stadig store prisnedslag at hente i eks. fritidshushandler. Det marked er stadig langt efter det øvrigt boligmarked.
Boligmarkedet er i udvikling
Boligmarkedet er bestemt inde i en markant udvikling og tingene ændrer sig over meget kort tid. 2015 bliver et spændende år. Den nye ejendomsmæglerlov lukker op for et nyt marked for køberrådgivere og der er stor aktivitet på store dele af boligmarkedet. Vi håber selvsagt på, at provinsområderne kommer med op og at de områder igen bliver tiltrækkende for boligsøgende. Ellers ender det med at vi får et meget polariseret marked med helt forskellige markedsvilkår.
Læs mere om vore køberrådgivning ydelser.