Det er et dansk boligmarked i frigear, der er gået ind i årets sidste kvartal viser nye tal. Det danske boligmarked sakker dermed længere bagud på listen over vækstende europæiske boligmarkeder. I en opgørelse fra juli 2016, røg Danmark ud af Top 10, og siden da er tendensen blot forstærket.
De Europæiske boligmarkeder sejler Danmark agterud
Med en årlig stigning i landets boligpriser på 4,5 procent er Danmark nu helt nede på en 18. plads på listen over prisstigninger på kontinentets boligmarkeder, der inkluderer 29 lande. 17 lande kan altså notere højere prisstigninger end Danmark, og det viser tegn på opbremsning i markedet, vurderer vi i Købersmægler. Vi bevæger os mod et mere afdæmpet boligmarked. Endnu en gang må vi understrege, at der i europæisk sammenhæng ikke ser ud til at være nogen risiko for en national overophedning i horisonten. Tværtimod viser de nyeste tal en lille opbremsning. Som købermægler og køberrådgiver giver det nogle muligheder for stærkere forhandlinger af pris og vilkår på et marked som ellers i en periode har været karakteriseret ved at være sælgers marked. I hvert fald i hovedstadsområdet og andre af de større danske byer.
Store forskelle i markedet
Danmarks placering langt fra toppen er ikke nødvendigvis et dårligt tegn. Tværtimod er det Købersmægler’s opfattelse at det i Eurostats opgørelse er godt at befinde sig midt i feltet. Landene i toppen af listen risikerer overophedning af markedet, mens en meget lave vækst og minusvæksten i lande som Italien, Frankrig, Polen og Cypern heller ikke er ønskværdig. Det er tegn på et sundt dansk boligmarked, når vi kan konstatere moderat vækst for det danske boligmarked som helhed. Vi ser stabile prisstigninger og en stabil omsætning. Det kommer både købere og sælgere til gode.
Ifølge Eurostat er boligpriserne i Danmark steget 2,6 procent fra første til andet kvartal i 2016. Det placerer Danmark på en 12. plads blandt de 29 lande. Der er dog store forskelle internt i det danske marked, både geografisk og på forskellige boligtyper. Fra første til andet kvartal faldt eksempelvis de gennemsnitlige priser på villaer og rækkehuse i Københavns Kommune med 1,5 procent, mens prisen på ejerlejligheder steg med 5,6 procent i samme periode.
Boligboble?
Der er pt ingen risiko for den nationale boligboble, som Den Internationale Valutafond ellers advarede mod i foråret. Vi skal dog især i de større byer holde øje med markedet for ejerlejligheder, men grundlaget for at fremmane skræmmebilleder på det nationale marked er ikke så relevant mener vi hos Købersmægler.
Se mere om Statistikken fra Eurostat.
For mere information kontakt Lennart Christensen, adm. direktør i Købersmægler, på tlf. 31 15 51 66 eller e-mail: [email protected]