Nye tal fra Realkreditforeningen viser at ejendomspuklen fortsat falder. Det er et sundhedstegn der vidner om et boligmarked i bedring.
Hvad er en ejendomspukkel?
Begrebet dækker over det antal boliger, som realkreditinstitutterne har været nødsaget til at overtage i forbindelse med tvangsauktioner. De nyeste tal fra Realkreditforeningen viser at denne pukkel fortsat falder. Det er et sundhedstegn og det vidner om et boligmarked i bedring – i hvert fald på denne parameter. Før finanskrisen kendte vi stort set ikke til begrebet men krisens indtog betød, at ejendomspuklen blev et mere udbredt, kendt begreb. Ejendomspuklen tog til i 2008 og toppede indtil videre i 2012. Siden er tallet af boliger på Realkreditinstitutternes hænder faldet markant.
De nyeste tal viser et antal på ca 260 boliger, et antal som svarer til det antal der sås tilbage i 2009. Til sammenligning var tallet oppe på 669 realkreditejede boliger, da ejendomspuklen var størst.
Udkantsflugt
Der hvor realkreditinstitutterne har ejet og fortsat ejer boliger de har måttet overtage på tvang er typisk i landkommunerne. Men det positive er, at det er lykkedes at sælge så relativt mange, som det er tilfældet siden 2012. Det vidner om et marked, hvor der trods alt er en aktivitet, selvom det er langt bagefter det marked der eksisterer i og omkring Hovedstaden. Der handles altså også boliger i de områder som har været værst ramt efter krisen og af den stigende urbanisering og det vi kalder for “udkantsflugt”.
Modreaktion
Udkantsflugten er et fortsat problem. Et problem der nok skal løses på et tidspunkt, men udsigterne er lange. Folk forsøger at sikre deres investeringer ved at søge mod byen, selvom det måtte betyde færre kvadratmeter og et væsentligt mindre rådighedsbeløb til sig selv. Det er selvfølgelig en naturlig reaktion, for vi er i årevis blevet tudet ørerne fulde af, at det er økonomisk livsfarligt at eje bolig på landet. Men på et tidspunkt må vi forvente, at tilflytningen til byerne stagnerer. Det kan for eksempel være på grund af stigende renter. Lige nu har vi vænnet os til en rente, der nærmer sig nul. En situation som tidligere ville være vurderet som komplet urealistisk.
Det kan også meget vel tænkes at der opstår en slags modkultur, som gør at folk igen begynder at søge væk. En reaktion på prisernes himmelflugt, og en reaktion på de afsavn der trods alt opstår, når man bor i byen. Den friske luft, græs og muld under fødderne. Det er set før. Vi har haft disse boligkulturrelle forskydninger tidligere, hvor folk søgte væk fra byerne og nettotilflytningen var negativ, altså at der flyttede flere væk end der kom til. Her opstod en stor del af de klassiske parcelhuskvarterer og villakvarterer i forstæderne blandt andet.
Det er også muligt, at vi ser en ændring i vores arbejdskultur, som har betydning for, hvor vi kan “tillade” os at bo. På flere arbejdspladser end nogen sinde før er det muligt at arbejde hjemme fra. Internettet er selv på landet hurtigt nok til, at der ikke er en betydelig forsinkelse i det kontorarbejde der skal udføres. Hjemmearbejdspladser i langt større grad end vi ser det i dag er en reel mulighed og det ville betyde, at den gruppe af mennesker som i dag bor i byerne for at være tæt på deres fysiske arbejdsplads ville have mulighed for at udleve en drøm om at leve på landet og samtidig passe et job som uddannet akademiker ved sin hjemmearbejdsplads. Det kunne også være det stigende antal selvstændige iværksættere, som arbejder med webshops, netbaserede serviceydelser etc.
Hvis du er interesseret i at høre mere om ejendomspuklen og hvad det betyder for dig som boligkøber – kan du kontakte vores køberrådgivere. Vi tilbyder køberrådgivning i forbindelse med boligkøb alle ugens 7 dage fra kl. 08-22 på telefon eller chat.