Ny bekendtgørelse kan gøre livet besværligt for førstegangskøber!

Førstegangskøber: overvejer du at købe bolig efter 1. november? Så skal du selv have en væsentlig opsparing med. Ny bekendtgørelse kan gøre det svært for førstegangskøber – Fra og med 1. november skal du selv lægge mindst 5 % af købesummen i udbetaling, når du skal købe bolig. Det siger en ny bekendtgørelse om god […]

Førstegangskøber: overvejer du at købe bolig efter 1. november? Så skal du selv have en væsentlig opsparing med.

Ny bekendtgørelse kan gøre det svært for førstegangskøber – Fra og med 1. november skal du selv lægge mindst 5 % af købesummen i udbetaling, når du skal købe bolig. Det siger en ny bekendtgørelse om god skik for banker, som træder i kraft fra og med november 2015.

Et boligkøb kan finansieres med realkreditlån for op til 80 % af købesummen (60 % for fritidshuse). De resterende 20 % har køberne hidtil kunnet låne i banken som et boliglån.

 

Men den nye bekendtgørelse skal banken sikre, at du selv lægger en passende udbetaling af købesummen. Og ifølge bekendtgørelsen er en passende udbetaling minimum 5 %.

 

Bekendtgørelsen medfører, at en bank som udgangspunkt ikke må yde en fuld finansiering af køb af ejer- eller fritidsbolig. En bank må derfor ikke tilbyde køber en samlet finansiering i forbindelse med boligkøb, hvor der ydes lån med sikkerhed i fast ejendom inden for 95 % af købesummen, mens de sidste 5 % finansieres ved træk på en nyoprettet kredit. Har man derimod en eksisterende kredit, ser det ud til, at man godt kan bruge den til at dække de 5 %.

 

Under helt særlige omstændigheder vil det være muligt at fravige udgangspunktet om, at køberen skal kunne finansiere 5 % af købesummen på boligen. Men som udgangspunkt skal man som boligkøber selv kunne betale 5 % ud af egen lomme.

 

Hos KØBERSMÆGLER.DK frygter vi, at det giver væsentlige udfordringer for førstegangskøbere ifm at flytte hjemmefra eller fra ungdoms-lejebolig til egen bolig. Man kan frygte at unge med en bedre økonomisk ballast fra mere velhavende forældre kan købe og investere i egen bolig, mens unge uden en forældrefinansiering ikke har de muligheder.

 

Reglerne gælder som udgangspunkt ikke på andelsboliger, og vi forventer, at de kan give et større pres på et i forvejen presset andelsboligmarked, ikke mindst i hovedstaden.

 

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du vil have yderligere information og sparring omkring den nye bekendtgørelse. Kontakt os på 30408070.

af

Seneste Artikler

Boligkøb Guiden – Alt du bør vide om at købe bolig

Boligkøb Guiden – Alt du bør vide om at købe bolig

Der er mange detajer forbundet med et boligkøb. I denne guide til boligkøb får du styr på alle de processer, tips og tricks der indgår i et boligkøb, lige fra ...
Boligkøb og prisforhandling – sådan presser man prisen ned

Boligkøb og prisforhandling – sådan presser man prisen ned

Afslag på prisen ved boligkøb kan have stor betydning for mange boligkøbere. Læs med her om hvordan man prisforhandler ved køb af bolig og hvorfor kan det være en god ...
Hvad er forældrekøb, hvad er fordelene og hvordan kommer man igang

Hvad er forældrekøb, hvad er fordelene og hvordan kommer man igang

Det er igennem årene blevet stadig mere almindeligt, at forældre vælger at investere i en ejerlejlighed eller andelsbolig til deres børn eller omvendt - at børnene investere i fast ...
×

Menu

Ring til os

Skriv til os

Kontakt

Skriv en besked og vi vender tilbage til dig. Passer det dig bedst at ringe til os? Ring nu på tlf 70 99 99 00


Gratis vurdering

Få en gratis Købsvurdering™ - hvis du skal købe bolig

Lige nu tilbyder vi en gratis og uvildig Købsvurdering™ af den bolig, som du overvejer at købe.

Ring på 70 99 99 00. Telefonen er åben til kl 22:00. Eller udfyld kontaktformularen herunder.