Står du over for en fremvisning eller åbent hus i forbindelse med køb af bolig, kan du hjælpe dig selv ved at være bedre forberedt, inden du møder sælgers ejendomsmægler. Læs med her og find ud af hvad du skal være opmærksom på.
Bliv klædt på til at tage til fremvisning og købe den rette bolig
Man kan nemt kaste sig ud i processen med at tage ud og se på bolig uden at forberede sig. Det kan man ikke fortænke nogen i, da det er nu det spændende for alvor begynder. Derfor har mange også tendens til at springe forberedelserne over.
Det er dog vores erfaring som køberrådgivere, at man får en langt bedre proces, hvis man tager sig tid til at forberede sig blot en smule. Man får også langt mere ud af sin køberrådgivning, hvis man forbereder sig. Og i sidste ende kan man måske endda se frem til at sparre en stor portion penge, fordi prisforhandlingen og forhandlingen af øvrige vilkår er bedre styret.
Få hjælp til at vælge og købe den rette bolig
Som køberrådgivere er det vores opgave at klæde dig bedst muligt på og guide dig igennem et boligkøb. Vi har her udformet en guide til at hjælpe dig med at blive forberedt til boligfremvisningen. Læs med og find ud af, hvad du skal være opmærksom på og, hvilke tricks sælgere og ejendomsmæglere bruger, for at påvirke dit boligkøb.
Hvad du skal være opmærksom på som boligkøber
Sælger vil forud for fremvisning eller åbent hus sørge for, at boligen står knivskarpt. Du skal derfor som køber, være opmærksom på at en fremvisning ofte er kunstig situation, og at boligen kan fremstå anderledes, end den vil gøre på en helt normal hverdag.
Gå en runde efter fremvisning
Åbent hus og fremvisninger ligger typisk om søndagen. Søndag er ugens mest rolige dag og, hvis solen samtidig står højt på himmelen, er det nemmere at forelske sig i den bolig, som også passer dig ud fra salgsopstillingen. For at skabe et bedre helhedsindtryk, kan det som køber være en rigtig god ide at gå forbi boligen på en grå og kedelig hverdag. Hvis du går en tur forbi boligen et par dage efter en fremvisning, ville du sandsynligvis bedre kunne danne dig et indtryk. Måske er boligen perfekt, eller måske opdager du noget uforudsigeligt, som trækker i den anden retning.
Støj kan påvirke dit helbred
Ifølge videnscenteret for demens, bor 30 procent af danskerne et sted, hvor støjniveauet overstiger grænseværdien. Udover støj kan være irriterende og forstyrre din nattesøvn, kan støj ligeledes negativ påvirke helbredet negativt. Eksempelvis viser undersøgelser at støj kan øge risikoen for demens med 18 % blandt ældre. Hvor langt støj rejser er afhængig af eksempelvis vindretning og -hastighed samt fysiske objekter som eksempelvis bygninger og træer. Derudover kan støj variere meget efter andre vejrforhold, som eksempelvis regn.
Trafikstøj kan f.eks. være overkommelig på en søndag til fremvisningen, men i hverdagen være forstyrrende. Hvis du skal sikre dig mod støj i dit kommende nabolag, kan det være en ide at spørge ind hos folk med lokalkendskab, besøge boligen et par gange på forskellige tidspunkter af ugen og dagen, samt tage en køberrådgiver med råd.
Boligens Beliggenhed
I en artikel fra boligsiden fremgår det, at næsten 20 % af alle boligkøbere fortryder deres valg af beliggenhed. Hvis pengepungen ikke rækker til alle ens ønsker, går folk nogle gange på kompromis med beliggenheden. Det er helt normalt at skulle gå på kompromis, når man skal købe bolig, men det er vigtigt at gå på kompromis med det rigtige. Du skal derfor mærke godt efter, inden du køber bolig. Betyder det mest at børnene kan gå til skole, at der er nem adgang til offentlig transport, eller at du kan cykle på arbejde? Det er nogle af de ting du skal være opmærksom på, inden du går på kompromis med beliggenheden. Afstanden til arbejdspladsen og til venner og familie er typisk ligeledes noget, som har stor betydning for de fleste, men som man godt kan glemme vigtigheden af, fordi man forelsker sig i boligens egenskaber.
Hvad sælgers mægler gør for at få boligen til at fremstå mere attraktiv
Du har sikkert hørt om forskellige tricks, som kan få en bolig til at fremstå mere attraktiv på en fremvisning. Det er en fordel, hvis du på forhånd kender til sælgers og ejendomsmæglerens metoder til at forsøge at påvirke dig i en positiv retning, så du ikke lader dig forføre under en fremvisning.
At skabe en hjemlig følelse
Mægler vil byde dig velkommen og skabe en hjemlig følelse. Nogle gange bydes der på kaffe, der kan være tændte stearinlys og en fyldt slikskål midt på bordet. Mægler vil med garanti trække gardinerne fra og tænde alle lamper før en fremvisning. Det er videnskabeligt bevist, at lys har en direkte påvirkning på vores velvære og energiniveau. Du skal derfor være opmærksom på, om lysindfaldet er tilstrækkeligt på en hverdag.
Kunstig oprydning
Vær opmærksom på at oprydningen før en fremvisning godt kan være kunstig. Alle jakker er taget af knagerækken og skoene er sat ind i skabet i entreen. Flere ting bliver tit gemt væk før en fremvisning, for at give dig en følelse af at boligen er rummelig og der er god plads. Spor af husdyr er som regel også gemt væk før en fremvisning ligesom alle hvidevarer er slukket. Overordnet kan oprydningen før en fremvisning være kunstig, hvilket er godt at have i baghovedet, inden du skal ud og se boligen.
Hvad sælgers ejendomsmægler gør for at få dig til at købe
Hvis du booker en fremvisning på nettet, skal du skrive dine kontaktoplysninger. Efterfølgende vil en ejendomsmægler ringe dig op, og spørge ind til dine behov. Ved at kende dig inden en fremvisning, kan ejendomsmægleren lægge en taktik, inden I mødes til fremvisning. En af de ældste tricks i bogen er at slutte en fremvisning med det rum, man tænker passer boligkøberen bedst. På den måde kan ejendomsmægleren påvirke dit helhedsbillede, ved at slutte fremvisningen med et godt sidste indtryk. Du kan med fordel bede om selv at få lov at gå rundt i boligen uden ejendomsmægleren, så du selv kan bestemme mere over, hvad du vil se nærmere på og hvor, du vil mærke efter.
Presse køber til at tage en hurtig beslutning
Nogle ejendomsmæglere kan forsøge at stresse dig til at tage en (for) hurtig beslutning. Det kan de f.eks. gøre ved, at de overdriver det aktivitetsniveau, som har været på boligen. Nogle ejendomsmæglere finde på at sige “Vi har faktisk også en anden, som er meget interesseret” eller “Hvordan ville du føle, hvis det ikke var dig, som fik boligen?”. Ejendomsmæglerne er hyret af sælger til at sælge boligen – og de er rigtig gode til deres arbejde.
Dobbelt-booking af fremvisninger
En metode nogle ejendomsmæglere benytter til at få boligen til at fremstå mere attraktiv, er at dobbeltbooke fremvisninger eller lægge dem uforholdsmæssigt tæt efter hinanden, således at du som potentiel køber får en oplevelse af, at interessen for boligen er ekstra høj. Det andre også vil have, får hos langt de fleste mennesker en højere oplevet værdi. Oplever vi, at noget fremstår attraktivt eller at andre viser stor interesse, så vil det naturligt højne vores egen interesse og den oplevede værdi. Det kaldes mimisk begær og er en helt almindelig menneskelig reaktion.
Lad være at fortælle om dine egne forhold
En ejendomsmægler vil typisk spørge ind til, om du er godkendt til udbudsprisen i banken, om du har en bolig, der skal sælges eller du allerede har solgt og derfor hurtigt skal finde en anden bolig. Om du bor til leje, i andel eller ejerbolig. Om du har børn, hvor du arbejder, hvor længe du har været på udkig efter en ny bolig osv. Det er alt sammen noget, som mægleren bruger til at indsamle viden omkring din situation, således at mægleren kan vinkle sin tilgang som sælger bedst muligt. Fortæller du f.eks. at banken allerede har forhåndsgodkendt dig til udbudsprisen, så får mægler en viden omkring, at du sandsynligvis er villig til at betale udbudsprisen og mægleren kan gå hårdere til dig i en forhandling. Den viden bør du ikke give mægler ved fremvisningen. Du bør også lade være med at indlede en forhandling eller indikere, hvad du er villig til at byde for boligen. Det er ikke rette tid og sted. Du får langt mere ud af det ved at tage denne proces med din køberrådgiver efterfølgende og lægge en plan forud for forhandlingsprocessen.
Få en gratis uvildig købsvurdering inden fremvisningen
Hos Købersmægler kan du få en gratis og uvildig købsvurdering af den bolig, som du ønsker en fremvisning af. Du bliver med købsvurderingen klædt på af en af vores rådgivere, som fortæller dig, hvad du bør være særligt opmærksom på, og hvordan vi ser på boligen med profesionelle øjne. Vi tager udgangspunkt i de databaser vi har adgang til samt dokumenter, som er relevante for boligen, og området boligen ligger i. Ved at vælge en gratis uvildig købsvurdering får du adgang til rådgivning, som har en høj værdi for dig inden fremvisningen. Rådgivningen foregår typisk telefonisk eller via Teams, Skype eller Zoom. Har du fået kig på en bolig, som du synes er interessant, så kan du booke en købsvurdering her. Du hører fra os inden for få timer alle ugens dage.
Køberrådgivning
Hvis du står over for et boligkøb, er det vores råd at få hjælp af en køberrådgiver til at komme godt og trygt igennem hele købs- og forhandlingsprocessen. Hos Købersmægler hjælper vi årligt vi mere end 3.000 boligkøbere i hele landet med at købe den rette bolig til de bedst mulige vilkår.