Først hed det en købermægler og nu hedder det en køberrådgiver – få forklaringen her.
Hvad er forskellen på en købermægler og en køberrådgiver?
Begrebet “købermægler” er først nu begyndt for alvor ved at blive udbredt. Derimod har begrebet “køberrådgivning” været udbredt længe. Men hvad er egentlig forskellen?
I de to seneste opgørelser fra Google er søgningen på købermægler for første gang større end søgningen på køberrådgivning/køberrådgiver. I januar endda dobbelt så stor. Begrebets udbredelse er i vækst, og der er samtidig opstået diskussioner omkring forskellen på de to betegnelser.
Køberrådgiver
Vi ser det således: Køberrådgivning tilbydes bl.a. af boligadvokater og banker. Her finder køber selv en bolig, køber forhandler selv prisen, besigtiger selv boligen og har selv al dialog med sælger eller sælgers mægler. Rådgivningen finder da sted som en vurdering af handlen og en berigtigelse af handlen og udarbejdelsen af skøde osv. Altså primært sagsbehandling.
Købermægler
En købermægler derimod, ser vi som en boligprofessionel, typisk med ejendomsmæglerbaggrund, som går ind langt tidligere i processen og har som hovedydelse at prisforhandle i en mægling med sælgers mægler. Tit og ofte kommer en købermægler allerede på banen i forbindelse med søgning og udvælgelse af potentielle boligemner, besigtigelse af boligemnerne og vurdering af investeringen/potentialet. Derefter lægges en plan om, hvordan der skal pris- og vilkårforhandles og købermægleren gennemfører så dette.
Når købsaftalen så er endelig og underskrevet, så går sagsbehandlingen i gang. Det kan købermægleren også stå for, ligesom i Købersmægler’s tilfælde, eller det kan udføres af en tredjepart. Denne del af arbejdet er en generisk ydelse, som tilbydes af en del forskellige aktører og der eksisterer en markedspris på arbejdet som mere eller mindre følges af de forskellige udbydere.
Og hvad så?
Hvorfor er denne skelnen så så vigtigt? Det er den måske heller ikke. Men når nye begreber introduceres og bruges med et vist overlap, så mener vi at det er på sin plads at forsøge at præcisere. Vi skal ikke gøre os til dommer over om der er “noget som er bedst”. Det kommer an på, hvilken situation man er i som boligkøber. Vil man selv forhandle pris og vilkår og tror man at man kan gøre det lige så godt og præcist som en købermægler, jamen så kan der være god mening i at vælge udelukkende den del som har med sagsbehandlingen at gøre. Men vores holdning er den, at langt de færreste formår at forhandle på samme niveau som en professionel købermægler.
Men hvorfor egentlig ikke? Jo, først og fremmest er der erfaringen med handel af fast ejendom. Som købermæglere har vi trods alt mange handler bag os. Dernæst har vi baggrund i ejendomsmæglerbranchen og kender dermed branchen og ved hvordan tingene hænger sammen. Og så er der en ting, som de færreste tænker over: Når man ser på bolig til sig selv, så har man mange følelser involveret. Det kan være en stor hindring ift at få det optimale prisnedslag og forhandle gode overtagelsesvilkår. En købermægler kan forhandle uden at blande følelser ind i det og kan se klart og nøgternt på sagen.
Skal du købe bolig?
Går du i tanker om et fremtidigt boligkøb, så kontakt os og hør mere om dine muligheder. I de fleste tilfælde vil vi kunne spare dig for såvel penge som bekymringer, hvis vi bliver involveret tidligt i processen.
Ring til os på 30 40 80 70 og lad os tage en uforpligtende snak om dine boligtanker.
Læs mere om vore køberrådgivning ydelser.