Landsdækkende køberrådgivning - åbent alle dage kl. 08.00 - 22.00. Ring til os på tel. 70 99 99 00 eller start en chat.
Køberrådgivning for udlandsdanskere via Skype og FaceTime

Køberrådgivning for udlandsdanskere via Skype og FaceTime

Boligfremvisninger og køberrådgivning over Skype og FaceTime er blandt de løsninger, som udlandsdanskere tager i brug, når de vender hjem til Københavns boligmarked. Det er nødvendigt med nytænkning i køberrådgivningen, hvis de omkring 1.500 udlandsdanskere, der hver måned vender hjem, skal have held med boligjagten.

Udlandsdanskere tænker kreativt på presset boligmarked

Boligfremvisninger og køberrådgivning over Skype og FaceTime er blandt de løsninger, som udlandsdanskere tager i brug, når de vender hjem til Københavns boligmarked. Det er nødvendigt med nytænkning i køberrådgivningen, hvis de omkring 1.500 udlandsdanskere, der hver måned vender hjem, skal have held med boligjagten.

Køberrådgivning på langdistance

I juli 2016 satte lejlighedsmarkedet i Region Hovedstaden ny rekord. En opgørelse fra Boligsiden viste, at en ejerlejlighed i Region Hovedstaden i gennemsnit blot er til salg i to måneder. Det skaber udfordringer for udlandsdanskerne, som derfor tager kreative løsninger i brug. Det er nemlig i høj grad København og Nordsjælland, som tiltrækker udlandsdanskere, som ønsker at flytte tilbage til Danmark.

Blandt metoderne er fremvisninger over Skype eller FaceTime, som giver mulighed for en besigtigelse af boligen og det omkringliggende kvarter i realtime sammen med en køberrådgive. Dette er en af de metoder, som danmarks førende uafhængige køberrådgiver Købersmægler har med i sin værktøjskasse, når den rette bolig skal findes for virksomhedens kunder, der fortsat er bosat i udlandet. På den måde kan udlandsdanskere tage på besigtigelse uden at være tvunget til at skulle flyve hjem.

Udlandsdanskere har ikke mulighed for at tage hjem til fremvisning

”Udlandsdanskere har ringe mulighed for at tage hjem til fremvisninger, og deres usikkerhed er ofte stor, fordi de har været længe væk fra det danske boligmarked. Vi oplever et stigende behov for professionel rådgivning i forbindelse med køb af bolig hos udlandsdanskere, der ønsker at vende hjem,” siger Jacob Agerbo, der er køberrådgiver og partner i Købersmægler, og fortsætter:

”Vi har netop hjulpet et dansk par i Singapore med at købe bolig. Vi fremviste boligen og kvarteret over FaceTime og rådgav dem efterfølgende online om bl.a. pris og tilstandsrapport. De endte med at købe huset uden selv at have set det i virkeligheden. Det kræver selvfølgelig, at der er en 100 % tillid til køberrådgiveren.”

Bolig på ønskelisten

Hver måned vender cirka 1.500 udlandsdanskere hjem til Danmark. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Det er danske statsborgere, der typisk har arbejdet nogle år i udlandet, og som nu er klar til at vende hjem. En bolig i Region Hovedstaden står højt på ønskelisten hos mange af de tilbagevendende danskere, men det er svært og risikofyldt for udlandsdanskerne at bevæge sig ind på Hovedstadens boligmarked, mens de selv befinder sig i et andet land.

”Hvis du sidder på den anden side af jordkloden og leder efter en ejerbolig i Danmark, så bliver du nemt usikker og utryg. Boligkøb er en meget stor beslutning, og derfor kan det være en fordel at få hjælp fra en uvildig køberrådgiver,” siger Jacob Agerbo.

Interesseorganisationen Danes Worldwide har i 2015 foretaget en rundspørge af 3.531 danskere, som er bosat i udlandet. Ifølge undersøgelsen arbejder 64,5 procent enten som selvstændige eller lønmodtager i udlandet, og 23,8 procent svarer i undersøgelsen, at det er sandsynligt eller meget sandsynligt, at de vender hjem til Danmark i løbet af de næste fem år.

For mange er det vigtigt at have fast ejendom i Danmark, når de vender hjem. For andre er det et ønske at få en fast base i Danmark, selvom de fortsætter med at arbejde i udlandet. Over 20 procent af respondenterne i undersøgelsen fra Danes Worldwide svarer, at de prioriterer ønsket om en bolig i Danmark meget højt.

Udlandsdanskere kender ikke markedet

Købersmægler oplever, at mange kunder føler sig dårligt klædt på til at indgå en handel på det danske boligmarked. Det gælder i endnu større grad udlandsdanskere. De følger ikke altid den danske nyhedsstrøm og boligmarkedet indgående og er derfor ude af trit med, hvor det kan være interessant at bo, hvor man kan gøre en god investering og hvor langt pengene rækker.

”Jeg prøver at rådgive ud fra markedet og kundens ønsker. De fleste af vores kunder har selv fundet et par boliger på nettet, men de aner ikke, om det er et godt køb. I den situation er vi deres uvildige rådgiver og forlængede arm. Og som køberrådgiver er vi nødt til at trække på vores viden og sige vores ærlige mening, ellers er vi ikke pengene værd,” siger Jacob Agerbo og fortsætter:

”Vi sikrer også køberen rent juridisk. Selv statsborgere med danskklingende navne skal indskrive i skødet, at de er tilflyttere til Danmark og bekendtgøre, hvor de har ansættelse. Desuden er der en række regler og love, der skal sikre, at boligen ikke bare bliver købt og brugt som sommerhus,” forklarer Jacob Agerbo som eksempel på de juridiske spørgsmål, der følger med et boligskifte over landegrænser.

Fra Zürich til København

En af de udlandsdanskere, der måske snart vender hjem til Danmark, er Gitte Borgaard. Hun er 45 år og har arbejdet i udlandet siden 1998. Hun er uddannet ingeniør og har de seneste ni år været ansat i den schweiziske bankverden i Zürich.

Gitte Borgaard har netop underskrevet en kontrakt på en ejerbolig i København og vender formentlig hjem i løbet af 2018. Hun erkender, at hun ikke længere kender det danske boligmarked, og derfor ville hun gerne have en professionel rådgiver på sin side hjemme i Danmark.

”Jeg er på vej ind i sidste halvdel af mit arbejdsliv og har familie i Danmark, som jeg gerne vil hjem til. Jeg har tidligere set på lejligheder uden bopælspligt, men de er umulige at få fat i. Du skal virkelig være hurtig, og det er svært for mig, når jeg sidder i Schweitz,” siger Gitte Borgaard og fortsætter:

”Jeg kontaktede Købersmægler for at have nogen i Danmark at sparre med. De første to lejligheder, som jeg selv havde fundet og var interesseret i, tog de ud og kiggede på. Købersmægler gav mig efterfølgende deres vurdering i forhold til pris og standard. De gjorde mig også opmærksom på, at der i den ene lejlighed var mange problemer med både lejligheden og ejerforeningen. Den anden lejlighed ville jeg gerne købe, men jeg ville gerne se den i virkeligheden, før jeg skrev under. Den blev desværre solgt, inden jeg kunne nå hjem.”

Løsningen for Gitte Borgaard er blevet en projektbolig, der efter planen står færdig i slutningen af 2017. Det giver Gitte mulighed for at tænke sig grundigt om, før hun eventuelt rykker de schweiziske teltpæle op. Samarbejdet med Købersmægler fortsætter, indtil hun endeligt overtager den færdige lejlighed.

Gitte Borgaard er blot én blandt mange danskere, der lever og arbejder i udlandet. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at 77.553 danskere i den arbejdsdygtige alder bor uden for landets grænser. I 2015 flyttede over 10.000 danskere i aldersgruppen ud af landet. Det er i høj grad nabolande som Norge, Sverige og Tyskland, der trækker, men også USA og Storbritannien ligger højt på listen.

4 gode råd til udlandsdanskere på boligjagt

  • Få en vurdering af, om boligen er udbudt til den rigtige pris
  • Få styr på boligøkonomien. Det kan være kompliceret for udlandsdanskere.
  • Find en uvildig økonomisk rådgiver, der kan sammenligne banker og realkreditinstitutter. Det er vigtigt, når du vender hjem til Danmark.
  • Følg mavefornemmelsen. Det er dig, der skal bo der, og det skal føles rigtigt.

Historien om køberrådgivning for udlandsdanskere er blandt andet bragt i Byens Ejendom – Videnscenter for Byudvikling 

01/12/2016 af

Gratis Uvildig Købsvurdering

Skal du til at købe bolig, så kan vi hjælpe dig. Vi tilbyder en gratis uvildig købsvurdering af den bolig, du overvejer at købe. Bliv klædt bedre på til dit boligkøb. Læs mere om gratis købsvurdering.

Seneste Artikler

Overvejer du at købe bolig? Her er hvad du skal vide om de nye ejendomsvurderinger 2023 / 2024
Artikler & Nyheder

Overvejer du at købe bolig? Her er hvad du skal vide om de nye ejendomsvurderinger 2023 / 2024

Er du på udkig efter en ny bolig? Så læs med her og forstå som boligkøber hvad betydningen af de nye ejendomsvurderinger er og hvordan de kan påvirke din fremtidige ...
Boligkøb og prisforhandling - sådan presser man prisen ned
Artikler & Nyheder

Boligkøb og prisforhandling – sådan presser man prisen ned

Afslag på prisen ved boligkøb kan have stor betydning for mange boligkøbere. Læs med her om hvordan man prisforhandler ved køb af bolig og hvorfor kan det være en god ...
Boligkøb Guide - Alt du bør vide om at købe bolig
Artikler & Nyheder

Boligkøb Guide – Alt du bør vide om at købe bolig

Der er mange detajer forbundet med et boligkøb. I denne guide til boligkøb får du styr på alle de processer, tips og tricks der indgår i et boligkøb, lige fra ...
Ring til os
Skriv til os