Hvordan forhandler man bedst om prisen ved køb af bolig Hvordan prisforhandler man bedst muligt, når man har fundet sin (forhåbentlig) kommende bolig? – Det spørgsmål får vi som køberrådgiver ofte, det skal der ikke herske tvivl om. Avisen BT har stillet det samme spørgsmål. Hvordan opnår man det største prisnedslag, når man skal købe bolig? […]
Hvordan forhandler man bedst om prisen ved køb af bolig
Hvordan prisforhandler man bedst muligt, når man har fundet sin (forhåbentlig) kommende bolig? – Det spørgsmål får vi som køberrådgiver ofte, det skal der ikke herske tvivl om. Avisen BT har stillet det samme spørgsmål. Hvordan opnår man det største prisnedslag, når man skal købe bolig? I artiklen kan du få nogle grundlæggende informationer og ideer, som kan hjælpe dig til at navigere på området.
Prisforhandling i forbindelse med boligkøb – et område med tonsvis af faldgruber.
Hos Købersmægler vil vi gerne lære fra os og klæde læserne på, så de opnår en grundlæggende forståelse for områdets kompleksitet og muligheder. For der ER nedslag at forhandle sig til derude. Ikke kun i provinsen, hvor finanskrisen stadig har en indflydelse på lokalboligmarkedet, men også i København, Århus og de større danske byer, hvor boligmarkedet ellers igen har masser af fart på. På en måde er prisforhandling ifm boligkøb et område, som er indhyldet i mystik og usagte regler. Nogle køberrådgivere tilbyder det, andre gør ikke. Og på en anden måde er det meget praktisk og lige frem – en ganske almindelig og velkendt forhandling af en handelspris, ligesom hvis man vil købe en barnevogn på dba.dk, men synes at prisen er sat lige højt nok.
Forhandling om pris ved boligkøb kræver erfaring.
Lad det være sagt med det samme: Det kræver erfaring, viden og is i maven at forhandle pris og vilkår på rigtig mange områder. Ikke mindst på boligmarkedet. Hvor mange bolighandler skal man have i bagagen, før man kan begynde at bruge sin erfaring til at opnå bedre forhandlinger i kommende handler? Hvor mange forskellige scenarier skal man have oplevet før man har opbygget et respons-beredskab på disse typer scenarier, som stiller en bedst muligt i en forhandlingssituation?
Svaret er, som du måske selv er kommet frem til, mens du læste det her, ikke så lige til endda. Nogle boligkøbere har en naturlig tilgang til markedet, som betyder, at de et langt stykke af vejen kan klare sig selv. Andre falder i den første faldgrube der viser sig, og ender med ikke at kunne komme igennem et boligkøb uden at have betalt flere hundrede tusinder for meget for boligen.
Du kan godt selv – ik?
I artiklen i BT får du præsenteret nogle af de mest elementære pointer – sæt dig ind i boligens tilstand, udnyt sælgers situation til din egen fordel osv. Alt sammen basispointer, som kan være med til at kæde dig på, til at blive bedre til at forhandle pris og vilkår på din kommende bolig.
Men forhandling er langt mere kompliceret. Kan du opnå den bedste prisforhandling ved at gøre det selv? Specielt, når du har at gøre med en forhandlings-modpart, som har gennemført hundreder, hvis ikke tusinder, af handler, så kan det være lidt af en mundfuld. Hvad gør du, hvis du afgiver et mundligt bud til sælger som med det samme afviser det? Tænk lige over det i to sekunder … Hvad er den gode strategi? Har du forberedt dig på denne situation? Kan du følge din strategi og komme i mål, hvis sælgers mægler blankt afviser?
Vi oplever rigtig mange, som henvender sig til os, som er fastlåst i denne situation. De har afgivet et bud, som sælgers mægler har afslået, og de ønsker nu at forhøje budet. Eller gør de? Har de egentlig tænkt over dette, eller er det en udfordring, som er opstået fordi sælgers mægler har afslået og måske endda fortalt “at der altså er en anden køber, som har vist interesse”.
Hvad er det, du gerne vil opnå?
En af de vigtigste ting, når man skal forhandle pris og vilkår er at afgøre, hvad succeskriteriet skal være. Hvornår er du tilfreds? Er det en attraktiv toværelses lejlighed på Vesterbro i København, som er prissat aggressivt, så er strategien måske at byde over prisen, for at nå succeskriteriet som er at få boligen. Er det en villa i Roskilde, som har en liggetid på 458 dage, så er sagen givetvis en anden.
Under alle omstændigheder skal du gøre dig klart, om det er det rigtige valg, at du selv forhandler eller det kan betale sig at bruge en ekstern rådgiver.
Læs om vores ydelser inden for køberrådgivning.
Har du fundet en bolig, hvor du overvejer at få en ekstern, professionel rådgiver til at hjælpe dig, så læs mere her om vores Sparegaranti, hvis vi skal hjælpe dig med forhandle prisen.
Boliga er begyndt at give informationer omkring, hvad du kan forvente at forhandle som prisnedslag ud fra statistikken på markedet. Dog vil vi pointere at hver eneste bolig er forskellig og gennemsnitsbetragtninger er meget svære at bruge i parksis. Men det kan være spændende viden, når du er i markedet for en ny bolig.